Як поклеїти шпалери самостійно? На це питання не можна дати коротку відповідь, бо видів шпалер дуже багато. Правильне наклеювання шпалер — основа красивого ремонту. 

Після цього процесу в кімнаті одразу стає затишно та красиво, навіть якщо ще не готова підлога чи стеля. Багато хто вирішує робити ремонт самостійно, тому у гуглі так багато запитів “як самому поклеїти шпалери”. Навіть якщо робиш ремонт без допомоги майстрів, хочеться зробити все професійно, щоб шви не розходились та малюнок збігся і щоб не було багато відходів. Зараз поетапно будемо розбирати це питання. Почнемо з підготовки.

Що потрібно для поклейки шпалер

Для зручності процесу, вам потрібні будуть інструменти, які треба заздалегідь придбати:

  • пластикове відро;
  • рулетка для вимірювання;
  • шпалери;
  • металевий шпатель;
  • фінішна шпаклівка;
  • інструменти для демонтажу плінтусів;
  • грунтовка;
  • сіточка для затирання шпаклівки;
  • канцелярський ніж;
  • пензлик для клею;
  • м’який шпатель для притискання;
  • клей;
  • драбина;
  • висок для вимірювання вертикалі;
  • ганчірка для прибирання зайвого клею.

Перед обклеюванням шпалерами, потрібно закінчити всі малярні роботи, такі як фарбування стелі, вікон, дверей, батарей. Зі стіни потрібно прибрати все, що може проявитися через шпалери. Підготовка стін — основа того, як правильно поклеїти обої. 

Якщо у вас нові стіни з гіпсокартону, достатньо їх прогрунтувати. Якщо на стінах вже є шпалери, їх потрібно зняти, зачистити поверхню шпателем, пошпаклювати нерівності. Коли шпаклівка висохне, треба пройтися сіточкою для затирання шпаклівки, щоб поверхня стала гладенька. Після цього треба погрунтувати стіни для кращого зчеплення поверхні стіни зі шпалерами. 

Як поклеїти обої на пофарбовані стіни? Це часте питання. Для цього потрібна спеціальна грунтовка з високою адгезією. ЇЇ наносять на стіни, чекають, поки просохне і починають роботи зі шпалерами.

Підготуйте клей. Для цього розведіть вміст коробки в концентрації, яка зазначена на упаковці. Також зверніть увагу на тип ваших шпалер, бо до різних типів потрібні різні види клею та концентрація. При перемішуванні клею з водою, постійно та активно мішайте суміш, щоб не утворились грудки.

У кімнаті, під час обклеювання, повинно бути тепло і все закрито, ніяких протягів та провітрювань аж до повного висихання шпалер на стіні.

Як поклеїти шпалери: інструкція

Переходимо до головного етапу, як гарно поклеїти шпалери. Залежно від видів шпалер, потрібно розмітити стіну та нарізати смужки шпалер. Розмітку та обклеювання починають з отвору дверей чи вікна. Розмітку треба робити з виском для вимірювання вертикалі, не сподівайтесь, що в кімнаті ідеальна вертикаль у вікна чи дверей. Краще перевірити. Першу лінію олівцем помітьте на стіні, щоб і далі смужки шпалер лягали на поверхню рівно.

відміряємо шпалери

Потім на чистій поверхні підлоги розмотайте рулони шпалер. Якщо шпалери без малюнку, то можна один розмотати. Якщо з малюнком, то краще два, бо при такому нарізанні менше відходів. Потрібно буде тільки відступити на другому рулоні невелику відстань і далі чергувати їх, відрізаючи то з одного, то з другого рулону.

Клей потрібно наносити, згідно з інструкцією на шпалерах. Для деяких видів достатньо нанести на стіну, для інших тільки на лист, а іноді потрібно і на лист і на стіну.

нанесення клею на шпалери

Коли смужки розрізані, починаємо клеїти їх на стіну. Перший лист вирівнюємо строго по вертикалі, яку ми вже відміряли. Починаємо клеїти його. Напрямок прикладання — зверху вниз. Розгладжувати треба зверху вниз і з центру по боках. Використовуйте для цього м’який шпатель чи ганчірку. 

Якщо в деяких місцях клей просох, додайте його пензлем. Залишки клею на стиках прибирайте ганчіркою. Виганяти повітря можна також валиком з гумовим покриттям. Якщо пухирець не вдалося вигнати, можна проткнути його голкою, вигнати повітря та приклеїти місце до стіни.

Як поклеїти обої, щоб не було видно швів? Треба клеїти їх стик в стик, добре приглажувати, а також слідкувати, щоб малюнок та рельєф співпадав.

Залишки шпалер біля стелі чи підлоги можна обрізати, використовуючи шпатель та канцелярський ніж. 

відрізаємо залишки шпалер

Існує декілька варіантів, як поклеїти шпалери у кутах. Найбільш доступний та простий має декілька етапів:

  • накладіть в куту першу смужку з невеликим нахльостом до стіни;
  • другим листом зробіть зверху нахльост;
  • прикладіть шпатель до кута та канцелярським ножем відріжте зайві залишки верхнього листа.

Як правильно поклеїти шпалери за батареєю? Потрібно завести лист за батарею, зверху розрівняти їх шпателем си ганчіркою, а далі використовуйте швабру з намотаною ганчіркою, щоб не пошкодити поверхню.

Як поклеїти рідкі шпалери

Рідкі шпалери, по суті, є одним з видів декоративної шпаклівки. Просто вони мають паперову основу і при висиханні схожі на звичайні шпалери. Перевагою такого виду покриття є те, що вони допомагають розв’язати проблему, як поклеїти обої на нерівні стіни. 

Пакет рідких шпалер розчиняється у воді в правильній концентрації. Розчину треба дати настоятись. Після цього його шпателем поступово наносять на стіну, розгладжуючи поверхню. Шару обоів дають висохнути. 

рідки шпалери

Як поклеїти фотообої

Нанесення фотошпалер не дуже відрізняється від звичайних. Головне правильно вибрати місце для розташування зображення. Також важливо не переплутати послідовність смужок.  

На фотошпалерах, зазвичай, є біла смужка для наклеювання внахлест. Якщо ви любите рівну поверхню, потрібно білі смужки прибрати.  

фотошпалери

Як оригінально поклеїти шпалери

Навіть звичайні шпалери можна поклеїти так, щоб вони виглядали оригінально. Цього можна досягти комбінуванням кольорів, відтінків. Головне використовувати шпалери однакової товщини. Цікавим є варіант наклеювання шпалер горизонтально. 

Зі шпалерами можна проявляти фантазію, головне, що клеїти їх потрібно за технологією, яка потрібна для кожного типу матеріалу.

Знаючи правила, можна самостійно зробити ремонт у помешканні. Ви будете знати як поклеїти шпалери в залі, спальні чи коридорі. Ремонт, зроблений своїми руками, вдвічі красивіший, бо до кожного руху ви додали свою любов та працю.