Епоксидна смола — це суміш смоли та затверджувача, які при змішуванні виділяють тепло і при цьому застигають. Завдяки цій властивості, майстри створюють неймовірно красиві речі, такі як: стільниці, картини, підставки, посуд та ін.

Епоксидна смола, що це після застигання? По факту, під дією пластифікатору, смола перетворюється на твердий пластик. Він прозорий і це можна використати на користь, особливо коли заливають форму шарами, додаючи деталі. Так створюється ефект парення у повітрі, чи плавання у воді. 

Створити таку красу своїми руками може будь-хто, якщо зрозуміти, як саме все робиться. Також важливо знати, як уникнути помилок і виправити невдалу заливку.

робота з епоксидною смолою

Що знадобиться для роботи зі смолою

Для роботи вам потрібні необхідні температурні умови, не менше 18℃, вологість повітря не меншу 70%. Також продумайте, що саме ви будете заливати. Об’єкт повинен бути чистий та сухий. Помістіть його у форму з бортиками. 

Для суміші придбайте смолу, затверджувач, пасти-барвники, наповнювачі. Також потрібен посуд для змішування рідин, який повинен бути широким, але не високим. 

При роботі з епоксидною смолою є шкідливість випаровувань, тому потрібно захистити себе за допомогою респіратора, робочих окулярів, одноразового фартуха, рукавичок.

Застереження перед роботою

Щоб уникнути помилок, ви повинні знати, від чого вони можуть бути і як виправити. 

  1. Смола може “закипіти”, якщо її змішати в невірних пропорціях.
  2. Суміш може затвердіти швидше, ніж ви думаєте, тому працювати треба швидко.
  3. Смола може помутніти у ємності, в якій зберігається. Для того, щоб повернути прозорість, смолу можна трохи підігріти.
  4. При застиганні суміш також може побіліти. Виправити таке неможливо, скоріше можна запобігти цьому, якщо витримати необхідні умови по вологості повітря, щоб об’єкт для заливання був сухим, також потрібно ретельно перемішувати суміш перед заливанням.
  5. Що робити, якщо замастили сумішшю одяг чи тіло? З тіла можна прибрати розчинником, ацетоном або спеціальним розчином для смоли. Одяг випрати неможливо, краще не одягати такі речі, які можуть замаститися і захищати одяг фартухом.
  6. При заливанні можуть утворитися пухирці повітря. Для того, щоб їх вигнати, треба прогрівати місце спеціальним феном.

Процесс заливання епоксидною смолою

робота з епоксидною смолою

Підготуйте ділянку, яку будете заливати. Висушіть її, можна обробити ацетоном і дати просохнути. 

Змішайте смолу з затверджувачем для епоксидної смоли у правильній концентрації. Пропорції епоксидної смоли можуть бути 1:2, 1:4, 1:5. Це вказано на упаковці з затверджувачем. 

Перемішувати потрібно постійно на протязі 3-5 хвилин. Потім тоненьким струмком починайте заливати ваш арт-об’єкт. Краще за все заливати шарами по 1 см. Максимальна висота шару — 5 см.  

Якщо з’явилися пухирці, виганяйте їх потоком гарячого повітря з фену. Потім шар залишають на застигання на 3 години. Після цього можна заливати другий шар. 

Досвідчені майстри після кожного шару додають якісь об’єкти, які також заливають смолою. Таким чином можна утворити ефект морського дна, в якому плавають рибки, птаха, який літає у небі. 

Пам’ятайте, що суміш починає застигати приблизно через 30 хвилин. У вас небагато часу для створення шеревру. Тому або швидше працюйте з розчином, або частіше замішуйте новий.

Якщо у розчин додати барвників, можна досягти незвичного ефекту. Іноді готовий виріб підсвічують спеціальним світлодіодним освітленням, щоб підкреслити глибину та красу композиції. 

Всім цікаво: яку температуру витримує епоксидна смола, якщо вона у застиглому вигляді? Якщо масса максимально застигла, вона витримує 150-180℃

Для невеликих обсягів робіт з епоксидною смолою вам достатньо буде мінімального набору інструментів. Якщо ви хочете цим займатись професійно, тоді доведеться купити спеціальне обладнання. 

Сподіваємось, що ви зрозуміли, що таке епоксидна смола, як з нею працювати і що саме можливо створювати цим методом.