Стіл з епоксидної смоли — вже не новина для наших інтер’єрів. Їх можна побачити у ресторанах, у приватних будинках. Поверхня столу привертає увагу і можна годинами роздивлятись візерунки на дереві, які знаходяться під шаром епоксидної смоли.

Епоксидна смола — дуже пластична речовина, яка продається рідкою і нею заповнюють будь-яку форму. А при застиганні вона залишається прозорою і твердіє. В результаті отримуємо 3D-ефект, який так прикрашає інтер’єр.

Головною перевагою таких виробів є їх оригінальність. Немає двох столів з однаковими стільницями. Тому, якщо ви також хочете мати у домі дизайнерську річ, треба зробити стіл з епоксидної смоли своїми руками.

Як зробити стіл з епоксидної смоли

По-перше, такий спосіб виготовлення — це поле для вашої фантазії, так як заливають смолою будь-що. За допомогою цього методу можна отримати ефект квіткової поляни, дно моря, комах у польоті, панно зі спецій. Також заливають маленькі дрібнички, які дорогі вам, як спогад про рідних людей. 

Якщо ви визначились з дизайном, який хочете отримати, починайте збір матеріалів. Смола — інгредієнт, який знайти найпростіше, на сайті WoodBud. Тут матеріал найвищої якості та від відомих виробників Європи.

Є можливість підфарбовувати суміш, тому якщо ви хочете отримати ефект тонування, одразу вибирайте колір пігменту. Також у неї додають люмінесцентний порошок, який світиться у темноті. 

Деревину для стільниці беруть будь-якої форми. Найкраще виглядають вироби з кори масивного рельєфу, з завитками та вузлами у деревині. 

Застереження перед роботою зі смолою

Для того, щоб зробити стіл з епоксидної смоли за всіма правилами і отримати очікуваний ефект, дотримуйтесь правил поводження із сумішшю:

  • суміш краще застигає у теплому приміщенні;
  • поверхня може деформуватися, якщо її гріти зверху;
  • епоксидна суміш має властивості жовтіти на сонці чи біля вогню. Якщо стіл буде контактувати з сонячним промінням, купуйте смолу з захистом;
  • дуже холодне повітря розшарує застигаючу речовину;
  • готову поверхню вкривають лаком.

Етапи виготовлення кухонного столу з епоксидної смоли

Товщина дерев’яного матеріалу повинна бути однаковою.

  1. Розташуйте деревину на скляній чи пластиковій поверхні, враховуючи дизайнерський задум.
  2. Зробіть бортики з пластику, якщо по боках також треба заливати.
  3. Загерметизуйте раму форми, використовуючи швидковисихаючий герметик на кожному внутрішньому та зовнішньому швах. 
  4. Нанесіть спеціальний антиадгезивний засіб, який унеможливлює небажане склеювання форм з заливкою деталей між собою. Інакше епоксидна смола прилипне до поверхні форми.

  5. Розташуйте у формі предмети, які ви плануєте заливати, але пам’ятайте, що у суміші легкі дрібнички можуть спливати на поверхню, тому заливати доведеться шарами.

форма для столу з епоксидної смоли

 

У смолу додають домішки, по бажанню. Потім заливають 1 шар і залишають застигати на 48 годин. Після розкладаєте предмети, які хочете залити і заливаєте ще один раз. Такі цикли можна повторювати багато разів і у вас утвориться ціле панно з предметами, які ніби ширяють у повітрі.

У процесі заливки іноді утворюються бульбашки, які легко вигнати феном, поки рідина не застигла. Якщо кожен предмет, який ви хочете залити, попередньо вкрити сумішшю, бульбашок буде значно менше.

Після повного застигання стільниці, зніміть бортики. Потрібно відшліфувати поверхню полірувальною пастою та покрити її лаком

Можливості смоли

Якщо у вас вже є круглий стіл з епоксидної смоли, який треба відновити, зробіть це за допомогою нового покриття поверхні сумішшю. Треба зняти старий шар, вирівняти поверхню та покрити новим.

При бажанні, під стільницею встановлюють підсвічування, що дозволяє утворити ефект таємничості та приверне увагу всіх гостей. 

Якщо ви прочитали матеріал “як зробити стіл з епоксидної смоли своїми руками” і вирішили спробувати створити чудову та незвичну стільницю, використовуйте тільки якісну смолу та домішки, які найкраще купити у інтернет-магазині WoodBud.