Білий колір є одним з основних кольорів у спектрі видимого світла. Він складається з рівних часток всіх інших кольорів і відображає найбільшу кількість світла, що робить його яскравим та помітним.

Сьогодні ми розкриємо, які варіанти білого можливо отримати та який декоративний ефект відбудеться.

Спочатку ми поговоримо про білі безплівкові варіанти масла та бейци:

5% білий або легко тонований білий – це варіант, коли білого пігменту в маслі найнижча концентрарція і він злегка висвітлює деревину ( Manhattan, або 5% білого пігменту в будь-яку базу для тонування  Hard Wax Satin, Extra Matt, Satin-Matt KZ)

 

 

Стандартний білий колір (або вибілена деревина) – це класичний варіант білого, дуже популярний, підкреслює малюнок та структуру дерева, затоновує м’які волокна. Цей декоративний ефект має найбільш натуральний вигляд і зараз дуже популярний. (White Plains, «білий» на усіх маслах).

 

 

Super White, Albany (супер білий) -  максимально білий варіант, який можна досягти на деревині з допомогою масла. Деревина вибілена, при тому, малюнок дерева проглядається, все одно є контраст між темнішими і світлішими волокнами, але він мінімальний.  Використовується в інтерʼєрі або для зниження перепадів кольору в низьких сортах деревини. 

 

 

Wisconsin (білий кольоровий грунт на водній основі) - дуже цікавий і ексклюзивний ефект, приховує перепади кольору деревини, замальовує текстуру, але зберігає фактуру не формуючи плівки. Ми отримуємо вибілену деревину, приємного білого тону, малюнок дерева видимий але при тому його колір білий. Можна покривати маслами або лаками, що вплине на вигляд поверхні та її декоративний ефект.

Плівкові системи поділяються на ті, у яких відкрита пора, та закритопористі

Біла фарба (пора деревини закрита повністю) – формує щільну плівку на поверхні, закриває повністю пору, під цією фарбою не проглядається матеріал основи (деревини), колір глухий та рівномірний. (матеріали BormaPro 8550, 8524, High Coverage Undercoat білого кольору )

 

 

Також може бути біла система з відкритою порою (цінується на деревині з яскраво вираженим малюнком (порою), дуб, ясен). Уся поверхня рівномірно біла, деревина не проглядається, але структура дерева, його рельєф та малюнок передається на поверхні плівки. Фарба рівномірно передає малюнок пори деревини, просто замальовує його у білий колір, повністю маскуючи натуральний. (матеріали BormaPro 8526, 8524, Sylac SN ).

 

 

Окремо можна виділити покриття в стилі «прованс» або ж ще його називають «shabby chic» (шебішик) - це техніка, при якій на дерево наноситься спеціальна крейдяна біла фарба, а потім частково затирається для створення ефекту «зістареного» або «зношеного» дерева. Цей стиль часто використовується в інтер'єрах в стилі прованс або вінтаж. Ця система може поєднуватися з усіма вище перерахованими системами…